Studimi amerikan: Puna në hapësirë nuk e zvogëlon jetën

0
74
epaselect epa07182410 French astronaut Herve Stevenin (L) and German astronaut Matthias Maurer (R) take part in the space tests in Lanzarote, Canary Islands, Spain, 22 November 2018. The European Space Agency (ESA) carries out tests with robots and other space equipment at the Tinguaton volcano in Lanzarote island to see how the paraphernalia that astronauts will be using in ten years time could possibly behave during a lunar mission. The ESA and NASA are planning a joint mission to the moon in the next decade. EPA-EFE/ELVIRA URQUIJO A.
Loading...

Megjithëse udhëtimi hapësinor zbulon forma astronomike të rrezatimit të panjohura në Tokë dhe që lidhen me sëmundje të zemrës dhe zhvillim tumori, studimi i SHBA-së sugjeron që kjo nuk do të shkurtojë jetën e tyre.

Shkencëtarët kanë krahasuar rreth 60 vjet të të dhënave te astronautët amerikanë, me një grup njerëzish që janë me shëndet të plotë, që bëjnë dhe palestër.

Përfundimi është se asnjë grup nuk ka jetëgjatësi mesatare të konsiderueshme. Megjithatë, të dy jetojnë më gjatë se pjesa tjetër prej nesh.

Astronautët janë përgjithësisht më të arsimuar dhe fizikisht më të përgatitur se një amerikan tipik dhe prandaj nuk mund të krahasohen me askënd.

“Gjetëm një grup që në disa faktorë janë të krahasueshëm me astronautët, por që kurrë nuk kanë qenë në hapësirë”, tha një nga autorët e studimit, Robert Reynolds.

Rezultatet sugjerojnë se ekspozimi ndaj rrezatimit në univers nuk rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme për shkak të sëmundjeve të zemrës ose disa llojeve të kancerit. Për më tepër, astronautët kishin edhe një vdekshmëri pak më të ulët sesa në krahasim me lojtarët e basketbollit dhe lojtarët e bejsbollit të përfshirë në studim.

Komento:
Loading...