Shkencëtarët shqetësohen: Covid-19 po përshtatet te njerëzit

0
361

Shkencëtarët kanë gjetur prova se koronavirusi po përshtatet tek njerëzit, duke pësuar ndryshime gjenetike që do ta bëjnë të vështirë gjetjen e një vaksine.

Analiza e më shumë se 5.300 tamponëve të koronavirus nga 62 vende të botës tregon se në përgjithësi virusi është mjaft i qëndrueshëm, por se tek disa sekuenca gjenetike kanë pësuar mutacione, duke përfshirë dy mutacione që ndryshojnë “proteinën spike” që përdor virusi për të infektuar qelizat njerëzore.

Studiuesit në Shkollën e Higjienës në Londër theksojnë se është e paqartë se si mutacionet ndikojnë tek epidemia, por në disa vende mutacionet kishin bërë që virusi të përhapej më lehtë.

Duke studiuar përbërjen e tij gjenetike, shkencëtarët zbuluan shenja se ai po i përshtate ushtrisë së tij njerëzore. Në një studim të pabotuar, studiuesit identifikuan dy grupe të gjera koronavirusësh që tani janë përhapur globalisht. Nga dy mutacionet që kishte pësuar proteina spike, njëra u gjet në 788 viruse në të gjithë botën, ndërsa tjetra e pranishme në vetëm 32.

Mutacionet e njëpasnjëshme janë shumë të rralla për momentin por Martin Hibberd, profesor i sëmundjeve infektive tha që shfaqja e tyre thekson nevojën për mbikëqyrje globale të virusit në mënyrë që ndryshimet më shqetësuese të kapen shpejt.

“Kjo është pikërisht ajo për të cilën duhet të tregojmë kujdes,” tha Hibberd. “Njerëzit janë duke prodhuar vaksina dhe terapi të tjera kundër kësaj pandemie, por duhet të sigurohemi që ato do të vazhdojnë të kenë efekt.

Studimet mbi virusin zbuluan qysh herët se forma e proteinës spike e lejonte që të lidhej me qelizat njerëzore në mënyrë më efikase sesa Sars. Dallimi mund të ketë ndihmuar koronavirusin të infektojë më shumë njerëz dhe të përhapet me shpejtësi rreth botës.

Shkencëtarët janë të shqetësuar se mund shfaqen mutacione më të gjera në proteinën spike, jo vetëm sepse ato mund të ndryshojnë mënyrën se si sillet virusi, por se proteina spike është objektivi kryesor i vaksinave kryesore në të gjithë botën, dhe nëse ndryshon shumë, ato mund të mos funksionojnë më. Terapitë e tjera të mundshme, të tilla si antitrupat sintetikë që futen në proteinat spike gjithashtu mund të jenë më pak efektive.

“Ky është një paralajmërim i hershëm,” tha Hibberd. “Edhe nëse këto mutacione nuk janë të rëndësishme për vaksinat, mutacione të tjera mund të jenë.

Komento:
Loading...