SHBA u jep mjekëve vaksinën e turbekulozit për t’i mbrojtur nga Covid-19

0
478

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë duke vaksinuar mjekët me vaksinën e turbekulozit, mes shpresës se ajo do t’i ndihmojë të luftojnë koronavirusi. Studiuesit janë të bindur se vaksina dhjetë vjeçare mund të ulë nivelin e vdekshmërisë nga pandemia dhe mund të jetë një trajtim thelbësor derisa të zbulohet vaksina e Covid-19.

Në një hulumtim të gjerë, Universiteti i Teksasit dhe ai i Harvardit po studion nëse vaksina e turbekulozit mund të përdoret për frenimin e koronavirusit.

Duke punuar me një konsorcium të institucioneve kërkimore, Jeffrey Cirillo, profesor i imunologjisë ka filluar testet mbi punonjësit e kujdesit shëndetësor për të parë nëse vaksina mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e numrit të personave që infektohen në spital ose vdesin nga koronavirusi.

Shkencëtarët e kanë ditur prej dekadash që vaksina e tuberkulozit, e quajtur “bacilje Calmette-Guerin”, ose BCG, përmirëson imunitetin kundër disa viruseve. “Është përdorur më shumë se një miliard herë në të gjithë botën në vendet ku tuberkulozi është i zakonshëm”, tha Andre DiNardo, specialist i sëmundjeve infektive.

Vaksina përmban baktere aktive të tuberkulozit, dhe Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në përgjithësi rekomandon kundër përdorimit të saj pjesërisht për shkak të “rrezikut të ulët të infeksionit” nga bakteret që shkaktojnë tuberkulozin te njerëzit. Sidoqoftë, ajo përdoret në Shtetet e Bashkuara për trajtimin e kancerit të fshikëzës.

Studiuesit shpresojnë se mund të ketë një efekt të ngjashëm në pacientët me koronavirus, duke rritur reagimin e tyre imunitar për të rritur shanset e tyre për të luftuar sëmundjen. Në mars, DiNardo dhe një grup studiuesish të tjerë që studionin tuberkulozin pyetën: Pse nuk po përdorim BCG kundër COVID-19?

“Ne e dinim literaturën në lidhje me këtë dhe ne dërguam me email ekspertin botëror për të”, tha DiNardo, duke iu referuar një studimi të ngjashëm të bërë në Hollandë nga imunologu Mihai Netea. “Dhe ai tha: Po, ne tashmë po përpiqemi, ju lutemi na ndihmoni”.

Cirillo dhe DiNardo janë duke punuar me studiues nga Teksasi, Kolegji i Mjekësisë Baylor dhe Shkollën e Shëndetit Publik në Harvardit dhe Qendrën Mjekësore Cedars Sinai.

Ekipi po rekruton 1.800 punëtorë të kujdesit shëndetësor, njerëz në vijën e parë të betejës që luftojnë kundër koronavirusit, për t’u vaksinuar. Por vaksina duhet të testohet te njerëzit që nuk janë ekspozuar akoma.

Deri në javën e kaluar, më pak se 200 njerëz në vend ishin regjistruar për t’u përfshirë, por tani Cirillo tha gati 1000 mjekë kanë shprehur interes për të qenë pjesë e testimeve. Gjysma e subjekteve që pranohen në gjyq do të vaksinohen me BCG, dhe gjysma tjetër marrin një injeksion me antitrupat e të shëruarve nga Covid-19.

Cirillo tha se po mbahen edhe prova të tjera klinike për mënyrën sesi vaksina e turbekulozit mund të luftojë COVID-19 në të gjithë botën, përfshirë Australinë, Holandën dhe Gjermaninë.

“Vaksina e turbekulozit nuk do t’i mbrojë njerëzit që të infektohen me COVID-19”, tha Cirillo, por studiuesit besojnë se mund të forcojë përgjigjen imune të një personi për të vrarë pothuajse çdo lloj infeksioni, përfshirë edhe koronavirusin.

Cirillo tha se vaksina mund të ndihmojë në uljen e numrit të personave që kanë nevojë për kujdes intensiv. Për më tepër, ai tha që studiuesit shpresojnë të ulin nivelin aktual të vdekjeve në SHBA me rreth 6% nëpërmjet vaksinës.

Komento:
Loading...