Publikohet lista e 100 universiteteve më të mira të botës, Evropa kryeson…

0
340
Loading...

Oxford, Cambridge dhe Imperial College London bëjnë pjesë në dhjetëshen më të mirë të këtij viti në Rënditjet e Universiteteve në Botë

Universitetet Britanike janë emëruar më të mirat në botë për dy vite të njëpasnjëshme, këtë herë duke zënë dy pozicionet e larta në Renditjet presigjoze të Universitetit Botërore.

I pari renditet Universiteti i Oxford-it, duke kaluar kampionin e SHBA-së California Institute of Technology për herë të parë vitin e shkuar.

Një arritje edhe më e madhe u pa këtë vët nga rivali Cambridge, ndërsa instituti u hodh nga vendi i katërt në të dytin falë një përmirësimi të perceptuar në cilësinë e hulumtimit.

Është hera e parë në 13 vite histori të renditjeve që dy institucione Evropiane zenë dy vende të para.

Zvicra ETH Zurich (Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë Zürich) gjithashtu ngjitet në një vend në 10-shen më  të mirë. Por rritja e Azisë po bëhet një kërcënim në rritje për qëndrimin e Evropës në renditjen, thanë autorët e saj. Dy universitetet kryesore të Kinës tani e tejkalojnë institucionin më të lartë të Gjermanisë, LMU Munich. Gjermania gjithashtu ka dy institucione më pak në 200-en më të mirë.

Universiteti Tsinghua gjithashtu ka kaluar Universitetin e Zvicrës, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, dhe Universiteti i Pekinit tani e tejkalon Institutin Karolinska dhe është në një nivel me Universitetin e Edinburgut. Evropa tani ka shtatë institucione në 30 më të mirat, ndërsa Azia ka tre.

Phil Baty, drejtor editorial i renditjes globale, tha: “Evropa është një nga rajonet kryesore në Renditjen Botërore të Universiteteve dhe tani është shtëpia e më shumë se gjysmës së 200 vendeve më të larta (101 krahasuar me 99 vitin e kaluar). “Por ka shenja se Azia po fillon të kërcënojë me pozicionin e disa prej institucioneve udhëheqëse të Evropës, ndërsa Brexit përbën një rrezik të madh për suksesin e universiteteve në Mbretërinë e Bashkuar në të ardhmen”.

Renditjet, të hartuara çdo vit nga Times Higher Education, i gjykojnë universitetet mbi bazat kërkimore-intensive në të gjitha misionet e tyre kryesore: mësimdhënie, kërkime, transferim të njohurive dhe perspektivë ndërkombëtare. /The Independent

Kolona majtas: Renditja për 2018

Kona djathtas: Renditja e vitit pararendës

1          1          University of Oxford United Kingdom

2          4          University of Cambridge United Kingdom

3          2          California Institute of Technology United States

3          3          Stanford University United States

5          5          Massachusetts Institute of Technology United States

6          6          Harvard University United States

7          7          Princeton University United States

8          8          Imperial College London United Kingdom

9          10       University of Chicago United States

10       9          Swiss Federal Institute of Technology Zurich Switzerland

10       13       University of Pennsylvania United States

12       12       Yale University United States

13       17       Johns Hopkins University United States

14       16       Columbia University United States

15       14       University of California, Los Angeles United States

16       15       University College London United Kingdom

17       18       Duke University United States

18       10       University of California, Berkeley    United States

19       19       Cornell University United States

20       20       Northwestern University United States

21       21       University of Michigan United States

22       24       National University of Singapore Singapore

22       22       University of Toronto Canada

24       23       Carnegie Mellon University United States

25       25       London School of Economics and Political Science UK

25       25       University of Washington United States

27       27       University of Edinburgh United Kingdom

27       32       New York University United States

27       29       Peking University China

30       35       Tsinghua University China

31       41       University of California, San Diego United States

32       33       University of Melbourne Australia

33       33       Georgia Institute of Technology United States

34       36       University of British Columbia Canada

34       30       LMU Munich  Germany

36       36       King’s College London United Kingdom

37       36       University of Illinois at Urbana-Champaign United States

38       30       École Polytechnique Fédérale de Lausanne Switzerland

38       28       Karolinska Institute Sweden

40       43       University of Hong Kong Hong Kong

41       46       Technical University of Munich Germany

42       42       McGill University Canada

43       45       University of Wisconsin-Madison United States

44       49       Hong Kong University of Science and Technology            Hong Kong

45       43       Heidelberg University Germany

46       39       University of TokyoJapan

47       40       KU Leuven Belgium

48       47       Australian National University Australia

49       50       University of Texas at Austin United States

50       51       Brown University United States

50       57       Washington University in St Louis United States

52       54       Nanyang Technological University Singapore

53       48       University of California, Santa Barbara United States

54       51       University of California, Davis United States

54       55       University of Manchester United Kingdom

56       53       University of Minnesota United States

56       56       University of North Carolina at Chapel Hill United States

58       76       Chinese University of Hong Kong Hong Kong

59       63       University of Amsterdam Netherlands

60       70       Purdue University United States

61       60       University of Sydney Australia

62       57       Humboldt University of Berlin Germany

63       59       Delft University of Technology Netherlands

64       65       Wageningen University & Research Netherlands

65       60       University of Queensland Australia

66       60       University of Southern California United States

67       77       Leiden University Netherlands

68       86       Utrecht University Netherlands

69       67       University of Maryland, College Park United States

70       64       Boston University United States

70       72       Ohio State University United States

72       69       Erasmus University Rotterdam Netherlands

72       NR       Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris France

74       91       Kyoto University Japan

74       72       Seoul National University South Korea

76       71       University of Bristol United Kingdom

77       68       Pennsylvania State University United States

78       113     McMaster University Canada

79       78       RWTH Aachen University Germany

80       88       University of Glasgow United Kingdom

80       74       Monash University Australia

82       95       University of Freiburg Germany

83       80       University of Groningen Netherlands

83       101     Michigan State University United States

85       78       University of New South Wales Australia

86       87       Rice University United States

86       93       Uppsala University Sweden

88       75       Free University of Berlin Germany

89       82       Dartmouth College United States

90       91       University of Helsinki Finland

91       82       University of Warwick United Kingdom

92       82       Technical University of Berlin Germany

93       96       Lund University Sweden

94       89       University of Tübingen Germany

95       98       University of Basel Switzerland

95       89       Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST)

97       96       Durham University United Kingdom

98       82       Emory University United States

99       98       University of California, Irvine United States

100     113     University of Bonn Germany

100     116     University of Colorado Boulder United States

100     80       University of Pittsburgh United States

Komento:
Loading...