Nis ndërtimi i digës më të madhe në botë: Do kushtojë 3.9 mld dollarë

0
70
Loading...

Ajo që do të jetë diga më e madhe në botë është e vendosur mes maleve të Taxhikistanit në Azinë Qendrore.

Turbina e parë e termocentralit të ri hidroelektrik që do të ndërtohet në digë është instaluar, megjithëse është vetëm 75 metra e gjatë, vetëm më pak se një e katërta e lartësisë së tij të projektuar, e cila do të arrijë një lartësi prej 335 metra deri në 2026, duke tejkaluar lartësinë e digës më të lartë ekzistuese – Jinping-Ihina e Hina-me 300 metra.

Çmimi i projektit është 3.9 miliardë dollarë në total.

“Kjo datë historike do të shkruhet në letra të arta në historinë moderne të Taxhikistanit dhe do të jetë një burim krenarie për gjeneratën e ardhshme”, tha Presidenti i Taxhikistanit, Imomali Rakhmon.

Stacioni i quajtur “Rogun Dam” do të ketë gjithsej gjashtë turbina, të cilat, sëbashku, kanë një kapacitet të instaluar prej 3,600 megavatësh (MË). Ajo ndodhet rreth 100 kilometra në lindje të kryeqytetit të saj, Dushanbe.

“Është një stacion hidroelektrik unik, jo të gjithë janë të aftë të ndërtojnë një strukturë të tillë në male”, tha inxhinieri i digës, duke iu referuar faktit se diga është duke u ndërtuar në një zonë që ndonjëherë është goditur nga tërmetet.

Megjithatë, një grup ekspertësh i autorizuar nga Banka Botërore ranë dakord se dizenjimi i Digës së Rogun do të të përballonte një ndikim mundshëm sizmik.

Art
Komento:
Loading...