Murdoch, ja thesari i gjashtë fëmijëve të super-miliarderit

0
80
Loading...

Pas shitjes së Foxit në Disney, bijtë e sipërmarrësit të mbiquajtur “peshkaqeni”, do të marrin dy miliardë dollarë secili

Dy miliardë dollarë secili. Kjo është mënyra sesi po arkëtohen lekët për secilin prej gjashtë fëmijëve të Rupert Murdoch, pas ndarjes së perandorisë së medias dhe shitjes së aktiviteteve argëtuese në Walt Disney. Pjesë të barabarta për fëmijët e parë; për Lachlan, James dhe Elizabeth, tre djemtë e gruas së tij të dytë Anna; dhe më në fund për Grace dhe Chloe, dy vajzat, ende adoleshente, që i ka nga gruaja e tretë, Wendi Deng.

Ajo që i bën llogaritë është Financial Times, që ka 17% të kapitalit që kontrollohet nga besimi i familjes. Ky investim është me vlerë rreth 12 miliardë dollarë në dritën e ofertës prej 71.5 miliardë dollarë që Disney po përgatitet të paguajë për aktivitetet e shekullit të 21-të, duke përfshirë filmat, kanalet kabllore dhe rrjetin aziatik të yjeve Star.

Por nuk përfshin aksionet e familjes Murdoch në News Corp, grupin redaktues që kontrollon, ndër të tjera, Wall Street Journal dhe dy gazetat e Londrës “The Times” dhe “The Sun”; as New Fox, kompania e lindur nga ndarja nga Century Fox që ruan kanalin amerikan të lajmeve Fox News. Brenda ka 39% të Sky që Murdoch, së bashku me Disney, ka rënë dakord të shesë në Comcast, pasi ka humbur ankandin për 61% të mbetjeve të TV kabllor.

Nëse të pasurit janë gjithnjë e më të bindur se pasuria nuk duhet të dorëzohet por të fitohet, nga Bill Gates në Warren Buffet, nga Mark Zuckerberg në Sting, në këtë kategori sigurisht nuk përfshihet Rupert Murdoch, 87 vjeç, katër herë i martuar e fundit në vitin 2016 me Jarry Hall, 62 vjeç, ish-modele dhe ish-gruaja e yllit të rokut Mick Jagger (me të cilën ka 4 fëmijë).

Për djemtë e tij, manjati australian me pasaportë amerikane jo vetëm që zgjodhi të linte një pasuri të madhe, por gjithashtu i donte ata nga ana e tij, duke u ofruar atyre rolet menaxheriale të nivelit më të lartë në menaxhimin e perandorisë familjare. Kjo ndodhi në të kaluarën, dhe kjo ndodh edhe sot. Pas riorganizimit, Murdoch dhe djali i tij më i madh, Lachlan, 46 vjeç, do të vazhdojnë të punojnë së bashku: djali plangprishës (në vitin 2005 Lachlan kishte lënë çdo pozitë në grupin e familjes dhe ishte kthyer në Australi, duke krijuar vend për djalin e dytë James) u emërua president dhe drejtor ekzekutiv i New Fox, ku Rupert është bashkë-president.

James, 45 vjeç, drejtor ekzekutiv aktual i Century Fox dhe ish-numri një i News Corp dhe Sky në Europë (përfshirë Italinë) dhe Azinë, duket se është projektuar drejt një të ardhmeje të ndryshme, duke qenë se ai është renditur si kandidati i preferuar për të zëvendësuar Elon Musk në presidencën e Tesla (tashmë pjesë e bordit).

Vajza më e madhe, Prudence, e lindur në vitin 1958, është përjashtuar: ajo jeton në Australi dhe kurrë nuk ka pasur ndonjë rol operativ në grupin e familjes. Elizabeth, 50 vjeç, ka hyrë dhe ka lënë biznesin e familjes ashtu siç i pëlqen, por ajo ka fituar para në botën e themelimit të medias, në vitin 2001, Shine, kompania britanike e prodhimit televiziv që më pas iu shit me një çmim të lartë News Corp-it të babait në vitin 2011, shitje që ka ngritur shumë polemika dhe akuza për nepotizëm.

Grace dhe Chloe janë shumë të reja dhe nuk kanë të drejtë të votojnë për vendimet: për interesat e tyre ekonomike ata shikojnë njerëzit e zgjedhur nga babai Rupert dhe nëna e tyre Wendi (një ishte Ivanka Trump, para se të largohej për të shmangur konfliktet e interesit pas zgjedhjes së babait Donald në presidencën amerikane).

Alternativa? Të bësh si Bill Gates, i cili mendon se është e mjaftueshme t’u japësh fëmijëve “një edukim të mirë dhe para të mjaftueshme” për të mos pasur vështirësi financiare. “Duke u dhënë fëmijëve një shumë të madhe parash, nuk është se po u bëni favor. Do të shtrembëronte gjithçka që mund të bënin, ndërkohë që po ndërtojnë rrugën e tyre”,thotë themeluesi i Microsoft. Rupert Murdoch pa dyshim nuk pajtohet.

Komento:
Loading...