Jeta pas virusit: Na pret një vit si alienë

0
344

Shkrimtari italian: Jeta pas Covid-19, një enigmë që duhet ta ndërtojmë së bashku

Nga Paolo Giordano*

“Nuk ka ekspertë të vërtetë, askush nuk është kompetent në të gjitha fushat që i shërbejnë. Industri, shkollë, kinema: do të duhet shkathtësi për të rihapur të gjitha çezmat. Le të marrim parasysh pak pakënaqësi dhe të përgatitemi për një rutinë të re”.

Ne i bëjmë thirrje ekspertëve. Por do të ishte koha të pranojmë, sado të frikësuar të jemi, se nuk ka ekspertë të vërtetë për këtë krizë. Eksperti është ai që ka një eksperiencë dhe askush nuk ka pasur kurrë një të ngjashme, jo në këtë shkallë, jo me këtë gravitet. Për më tepër, askush nuk është kompetent në të gjitha fushat që do të jetë e nevojshme të menaxhohet dhe harmonizohet nga këtu e tutje. Kemi virologë, imunologë të shkëlqyeshëm, analistë të të dhënave, shkencëtarë të kompjuterave, ekonomistë dhe psikologë; nëse kuptojmë cilat pyetje të bëjmë, do të kemi përgjigje të arsyeshme përsëri. Nga secila një pjesë e së ardhmes sonë. Tani ka disa, të shpërndara në tryezë: copa virologjie dhe imunologjie dhe epidemiologji dhe makro dhe mikroekonomi, pjesë shqetësuese të sociologjisë dhe psikologjisë. Ribashkimi i tyre është detyra e rëndë e politikës. Por për të përfunduar një enigmë jemi mësuar të shohim figurën në kuti, dhe këtë herë shifra nuk është aty. Duhet të shpiket. Ne që shkruajmë, ekspertë në asgjë, thjesht numërojmë copat dhe mbase i ndajmë ato sipas ngjyrës.

Pjesa e parë – Ka kaluar një muaj nga fillimi i bllokimit. Flokët na janë rritur, ne jemi dukshëm më të pastër dhe fillojmë të pyesim veten nëse akoma do të jemi në gjendje të veshim një palë pantallona normale në vend të pizhamave. Ndërkohë, presionet e pranverës kundër dritareve të shtëpisë, ditët zgjasin më shumë dhe çdo mëngjes është pak më i ngrohtë dhe më joshës se ai i mëparshmi. Vargu i festave të komanduara shtrihet para nesh me një ajër kërcënues të paparë. Do të jetë një përshtypje personale, por mua më duket se shumë kanë filluar të zhyten. Se ka më shumë lëvizje nëpër rrugë. Ose mbase jam ai që po dorëzohem. Por nuk është akoma koha: të heqësh dorë tani do të nënkuptojë të biesh në një moment në pikën fillestare. Sërish ka të infektuar të rinj. Epidemia vazhdon në strukturat ende të hapura, në ndërveprimet e mbetura, në oborret e shtëpive dhe brenda vetë shtëpive. Sidoqoftë, menjëherë na duhet një tregim i ri që na motivon të rezistojmë. Mbipopullimi i spitaleve dhe nevoja për të mbështetur mjekët dhe infermierët na kanë inkurajuar për një kohë të gjatë, apelet e mjekëve kanë ndihmuar, kërcënimet për të forcuar sanksionet shumë më pak; retorika e reklamave në lidhje me çudinë e qëndrimit në shtëpi është bërë e dashur dhe ka të ngjarë të ketë efektin e kundërt. Pa një narrativë të re, pa as një përshkrim të qartë se si do të duket koronapauza pasi të ketë përfunduar, njerëzit do të ndalojnë të sakrifikojnë veten e tyre. Do të fillojmë të dalim më shumë sesa duhet dhe do të gjendemi përsëri.

Pjesa e dytë – Fundi i fundit i infeksionit mund të vijë në katër mënyra: me një vaksinë, me imunitet të qytetarëve, me një trajtim efektiv, me një mrekulli. Mbështetja në mrekulli është mjaft e rrezikshme, ne nuk dimë shumë për një trajtim efektiv dhe rruga për të grumbulluar imunitetin është e pasigurt dhe ndoshta e shtruar me shumë viktima (megjithëse mund ta gjejmë veten duke ecur përgjatë tij pa e kuptuar as atë). Prandaj duhet të marrim “fundin e të gjithëve” në momentin kur një pjesë e madhe e popullsisë do të vaksinohet. Në një skenar optimist, ose duke supozuar se vaksina tashmë ekziston në mesin e shumë prej tyre në studim dhe që ajo është testuar dhe prodhuar në kohë rekord, do të thotë jo më herët se një vit. Një vit: këtu është korniza e enigmës sonë të pamundur.

Pjesa e tretë – Do të jetë një vit ndryshe nga të gjithë ata që kemi përjetuar, por nuk do të bëhet për dymbëdhjetë muaj të tmerrshëm si marsin që kaloi. Gjithçka varet, edhe një herë, nga kthesat. Thjesht duhet të jemi të kujdesshëm për të parë ato të duhurat. Ne vazhdojmë të shqyrtojmë ngjitjet e reja, kur ata tani janë aq larg nga realiteti saqë ata pothuajse kanë humbur të gjithë kuptimin. A do të vazhdojmë verbërisht atëherë? Jo. Ekziston një figurë më e rëndësishme, ajo e shtrimit në spital dhe shkarkimi nga kujdesi intensiv spitalor. Një shifër që do të bëhet edhe më e besueshme me dekompozimin progresiv të departamenteve veriore. Ajo që duam të sigurohemi që mund të “jetojmë me virusin” në vitin e ardhshëm është se të gjithë njerëzit që kanë nevojë për trajtim mund ta marrin atë. Virusi do të vazhdojë të na bëjë të sëmurë, madje edhe seriozisht, por të gjithë do të trajtohemi në maksimum të mundësive mjekësore. Kjo normë e dukshme e vdekshmërisë që na ka mërzitur deri më tani në Itali do të dëshmojë vlerën e brendshme të sëmundjes. Dhe ne do të vazhdojmë. Këtu është ekuilibri i ri i qëndrueshëm ndaj të cilit duhet të synojmë, edhe pse duket, për ta përshkruar atë, pak i trishtuar.

Pjesa e katërt – Infeksioni nuk ndikoi në një mënyrë homogjene, ne e dimë atë. Por tendenca për uniformitet, për të na infektuar të gjithëve, është për fat të keq një tjetër tipar i brendshëm i kësaj sa i përket çdo epidemie. Kjo do të thotë se rajonet “deri më tani të kursyera” janë pikërisht ato të cilave duhet t’i kushtohet më shumë vëmendje. Arsyet janë të larmishme. Para së gjithash, përqindja e ndjeshme ndaj Jug-Qendrës mund të jetë dukshëm më e lartë sesa në zona të caktuara të Veriut, ku ndoshta është duke u formuar një parim i imunitetit në grup (por ne do të dimë vetëm kur kemi në dispozicion testet e duhura). Nëse mundësia jepet gjatë verës, ajo do të tërheqë flukse masive në zonat ku kapaciteti i rezervave spitalore është më i ulët dhe nuk u forcua gjatë një emergjence. Ekuilibri midis spitalimeve të reja dhe vendeve të lira në kujdesin intensiv mund të jetë shumë i ndryshëm, nga një rajon në tjetrin, madje nga një krahinë në tjetrën, dhe në disa zona kërkojnë një ndarje më të gjatë.

Pjesa e pestë – minimizoni vuajtjet. Ku “për të minimizuar”, natyrisht, nuk është gati të “zvogëlohet”, por do të kuptohet në kuptimin matematikor të “minimizimit”. Në analizë është praktikë e zakonshme të kërkosh maksimumet dhe nivelet e ulëta të një funksioni në mënyrë që ta vizatosh atë. Funksioni që duhet të analizojmë është mjaft i ndërlikuar. Gjatë javëve kemi vërejtur se krahas kurbës së epidemisë ka edhe të tjerë: kurba e viktimave për shkak të dëmtimit ekonomik, ajo e viktimave për shkak të dëmtimit psikologjik. Ata të dy janë në fillim të rritjes së tyre, por ato do të rriten, dhe do të thotë që tendenca e tyre nuk do të jetë shumë e ndryshme nga tendenca eksponenciale e infeksioneve. Duhet ta imagjinojmë, pra, t’i bashkojmë ata për të krijuar një kurbë të vetme (për hir të precizionit, matematikisht do të ishte një sipërfaqe). Atëherë duhet të gjejmë minimumin e kësaj “kurbë vuajtjeje”, pikë në të cilën të ndalemi të kemi numrin më të ulët të viktimave direkte dhe indirekte. Nuk ka ekspertë për këtë, përveç ekspertëve në qeverisje të mirë.

Pjesa e gjashtë- Prandaj do të jetë një lojë e shkathtësisë. Pak a shumë si administrimi i shumë çezmave në të njëjtën kohë. Tani janë mbyllur të gjitha: prodhimi industrial, bizneset e vogla, shkollat, baret dhe restorantet, shtëpitë e dyta, kinematë dhe teatrot, plazhet dhe libraritë, ne. Presioni në tuba rritet gjithnjë e më shumë, herët a vonë do të na duhet të lirojmë disa kapëse. Por rezervuarët (njësitë e kujdesit intensiv të spitaleve) menjëherë do të fillojnë të mbushen, dhe nëse nuk jemi të kujdesshëm për të tejmbushur. Strategjitë e mundshme janë të ndryshme: lini të gjitha çezmat në pikën më të vogël, hapni vetëm disa ose hapni të gjitha dhe pastaj mbyllni ato me ndërprerje. Secila strategji është një vit i ndryshëm që na pret. Një figurë e ndryshme e enigmës. Ne nuk pretendojmë se strategjia është zgjedhur tani, do të jetë një proces heuristik, i përpjekjeve, gabimeve dhe korrigjimeve, por tashmë mund të diskutohet për pikat e forta dhe të dobëta të secilës. Dhe nëse nuk do të ishte e përshtatshme, për shembull, që të bëni sipërmarrje të hapni edhe disa çezma të tjera gjatë verës për të marrë pak frymë dhe imunitet për vjeshtën. Menaxhimi hidraulik që pret qeverinë nuk është i lakmueshëm, veçanërisht në mes të ndryshkut dhe shtrydhjeve të burokracisë sonë. Nga ana jonë, është mirë që të kemi parasysh një dozë të mirë të pakënaqësisë dhe të përgatitemi për një rutinë me të vërtetë të re, madje edhe më të re se ajo që po përjetojmë.

Viti i ardhshëm do të jetë i huaj. Dhe do të dukemi pak si të huajt, me doreza dhe maska dhe distanca sigurie. Thuhet se të gjitha pjesët e enigmës do të përshtaten mirë, disa do të sulmohen me forcë dhe sigurisht disa vrima do të mbesin. Por peizazhi do të jetë diçka që nuk e kemi parë kurrë dhe, për një herë, kemi mundësinë që ta vizatojmë atë më shumë të ngjashëm me atë sesa duam.

Komento:
Loading...