Gorbaçov: Pandemia tregoi se shpenzimet për armë janë një harxhim i kotë parash

0
545

Pandemia e Covid-19 tregon se qeveritë që mendojnë për sigurinë në kushte kryesisht ushtarake thjesht po harxhojnë para, ka thënë Mikail Gorbaçov.

Shpenzimet e mbrojtjes duhet të shkurtohen në mënyrë globale për të financuar gjërat që i duhen njerëzimit në të vërtetë.

Ish-udhëheqësi i Bashkimit Sovjetik tha se botës e sidomos vendeve të zhvilluara i duhet një rikonceptim i sigurisë.

“Ajo që na duhet urgjentisht tani është një rishikim i të gjithë konceptit të sigurisë. Edhe pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, ai është parashikuar kryesisht në aspektin ushtarak. Gjatë viteve të fundit, gjithçka që kemi dëgjuar është të flasim për armë, raketa dhe sulme ajrore”, theksoi ai në një shkrim të botuar nga revista TIME.

Përhapja e Covid-19 ka nënvizuar edhe një herë se kërcënimet me të cilat përballet njerëzimi sot janë me natyrë globale dhe mund të adresohen vetëm nga kombet.

Burimet e shpenzuara aktualisht për armët duhet të përdoren për kriza të tilla, tha Gorbaçov.

Të gjitha përpjekjet do të dështojnë nëse qeveritë vazhdojnë të humbin para duke nxitur garën e armëve.

“Qëllimi kryesor duhet të jetë siguria njerëzore: sigurimi i ushqimit, ujit dhe një ambienti të pastër dhe kujdesi për shëndetin e njerëzve. Unë u bëj thirrje liderëve botërorë të shkurtojnë shpenzimet ushtarake me 10 përqind në 15 përqind. Kjo është më e pakta që ata duhet të bënin tani, si një hap i parë drejt një vetëdije të re, një civilizimi të ri”, shtoi ai.

Komento:
Loading...