10 mistere të antikitetit që janë të pazgjidhura edhe sot

0
263

Stonehenge dhe Ishulli i Pashkëve janë vetëm maja e ajsbergut kur bëhet fjalë për misteret e pazgjidhura.

Lexoni listën e mëposhtme të dhe do të kuptoni pse!

Mekanizmi Antikythera

Mekanizmi 2,000-vjeçar Antikythera i gjetur në një anije të mbytur të lashtë greke është quajtur “kompjuteri i parë”, duke përdorur një sistem dial-up për të ndjekur kohën qiellore të Diellit, Hënës dhe pesë planetët, së bashku me një kalendar, faza e Hënës dhe koha e eklipseve. Ishte më i sofistikuar se çdo mjet tjetër që do të shpikej për 1000 vitet e ardhshme, gjë që ndezi teoritë se duhet të ketë ardhur nga të huajt. Ndërsa shumica e hulumtuesve që nuk janë fans të kësaj teorie, ende nuk janë të sigurt se si grekët arritën të krijonin një mjet shumë më të avancuar se çdo gjë që kemi parë në atë epokë.

Dorëshkrimi Voynich

Dorëshkrimi i Voynichit është shkruar në Evropën Qendrore 600 vjet më parë, por dijetarët ende nuk e kanë idenë se çfarë thonë faqet, apo edhe se çfarë gjuhe është. Kohët e fundit, inteligjenca artificiale sugjeroi që fjalët janë hebraisht të shkruara në kod (siç kanë propozuar edhe ekspertët e mëparshëm), por ky studim ishte në gjendje të përputhej vetëm me 80 për qind të fjalëve në hebraisht dhe madje prodhonte fjali jokoherente.

Fusha me kavanoza

Midis maleve në Laos, një fushë është shtëpia e “fushës së kavanozave”. Kavanozat e gurit – disa prej tyre janë pothuajse dhjetë metra të gjatë – datojnë nga 2,500 vjet më parë dhe askush nuk e di pse ata janë atje. Thuhet se kavanozat mund të jenë përdorur për varrim ose për të mbajtur trupat e dekompozuar.

12 këndëshi romak

Këto objekte misterioze morën emrin nga 12 anët e tyre. Disa besojnë se 12 anët kanë të bëjnë me shenjat e zodiakut, ndërsa teoritë e tjera sugjerojnë se objektet ishin armë, lodra ose simbole fetare.

Vijat Nazca

Mes AD 1 dhe 700, njerëzit e Nazcas të Perusë gdhendën 12 deri në 15 centimetra nga shkëmbi me ndryshk, duke zbuluar gurin me ngjyrë të lehta në shtresa më të thella. Rezultati ishin fotot masive në terren të kafshëve, bimëve, njerëzve dhe formave gjeometrike që shihen më së miri nga një aeroplan. Disa teori të çuditshme sugjerojnë që gdhendjet tregojnë për të huajt apo astronautët e lashtë. Studiuesit fillestarë sugjeruan se linjat Nazca ishin të lidhura me astronomi, ndërsa teoritë e fundit argumentojnë se ato janë përdorur për të lypur shi nga perënditë.

Paracas Candelabra

“Candelabra e Andeve” të gdhendura në një kodër peruane të rërës së ngurtësuar është e ngjashme me ato të Nazca Lines por paraqet misteret e veta. Objekti i gjatë prej 600 këmbësh u krijua rreth vitit 200 p.e.s, por askush nuk është i sigurt se çfarë përfaqëson – megjithëse nuk është një shandan, siç do të sugjeronte emri i saj. Disa thonë se u krijua si një haraç për Viracocha, perëndia Incane e krijimit.

Thonis-Heracleion

Rreth 2.700 vjet më parë, qyteti detar egjiptian Thonis-Heracleion shërbeu si porta e Mesdheut, por qendra urbane humbi në kohë për mijëra vjet. Deri në fillim të viteve 2000, një grup zhytësish u penguan në disa artefakte të lashta. Përfundimisht, ata kuptuan se një qytet i tërë ishte varrosur nën ujë nga bregu i Egjiptit, i kompletuar me ura, statuja prej 16 këmbësh, sarkofagë të kafshëve dhe mrekulli të tjera të lashta. Arkeologët nuk mund të jenë të sigurt se si një qytet i tërë përfundoi në Detin Mesdhe, por ata besojnë se në fund të shekullit të parë para Krishtit, një kombinim i cunamit, tërmetit dhe niveleve në rritje të detit shkaktoi që toka të zhytej plotësisht.

Vija A

Dy stilet e ndryshme të shkrimit, Linear A dhe B, janë gjetur në reliktet e lashta Minoan, por studiuesit ende kanë dyshime mbi të parën. Linear B me bazë në Greqi u zgjidh në vitin 1952 dhe përfaqëson rrokje dhe jo letra. Megjithatë, kjo njohuri nuk ka hapur derën për të deshifruar linjën A, e cila është përdorur midis 1800 dhe 1450 p.e.s.

Dogu

Krijuar gjatë periudhës së Japonisë Neolitike Jomon, dogu janë shifra balte, një kombinim në mes të njeriut dhe kafshëve. Arkeologët kanë zbuluar rreth 18,000 prej tyre, duke filluar nga 2,300 deri në 10,000 vjeç, por ende nuk janë të sigurt për çka janë përdorur. Disa teorizojnë objektet e përditshme janë përdorur si lodra, ndërsa të tjerët mendojnë se mund të kenë qenë simbolet e fertilitetit.

Sacsayhuaman

Shumë pyetje rrethojnë strukturën e gurit të Incans në Cusco, Peru. Fillimisht mendohej të ishte një kështjellë, por provat më vonë treguan se u përdor për ceremonitë. Pa marrë parasysh se çfarë ishte përdorimi i saj, arkitektura e Sacsayhuaman është befasuese; gurët e saj përshtaten në mënyrë kaq të përkryer saqë mbeten të palëvizshëm pa llaç që i mbajnë ato në vend. Edhe pse ata përshtaten së bashku, ata nuk janë të gjithë të njëjtën formë, gjë që sugjeron që punëtorët mund ta kenë krijuar projektin kur e kanë ndërtuar. Shto faktin se lëvizja e gurëve, që mund të peshojnë më shumë se 100 ton, është një mister më vete.

Komento:
Loading...